با بهارنارنج خوشبو بیشتر آشنا شوید
بهار نارنج شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار روی این درخت شکفته می شود، و در پاییز و زمستان، میوه نارنج می دهد. درخت نارنج به صورت بومی در جنوب چین و شمال شرقی هند میروید و بسته به انواعش از ۸ تا ۱۵ متر ارتفاع دارد. غنچههای درخت نارنج در اواخر زمستان تشکیل میشوند و در اوایل بهار کاملا باز میشوند. بهار نارنج در عطرسازی و ساختن اسانس، انواع نوشیدنیهای فصلی و عرقیجات و تهیه سوهان،گز، مربا و … کاربرد بسیار دارد.
نارنج خوشبو و خوش رنگ از جمله گیاهانی است که هم شکوفه و هم میوه اش قابل استفاده است. میوه، گل و برگ این درخت خواص فراوانی دارد. شکوفه های کوچک این گیاه عطری دلنشین دارد و بهار و اردیبهشت شیراز، با درختان بهارنارنج از یاد هیچکس نخواهد رفت. طبع بهار نارنج گرم و خشک است و برای افرادی که طبع سرد دارند مناسب است. این گیاه سرشار از ویتامین هایی مانند ویتامین B وC و D است. در ادامه به توضیح برخی خواص بهارنارنج می پردازیم.
سلامت قلب و تقویت ایمنی بدن
بهارنارنج فشار خون را تنظیم می کند ، بنابراین از بروز سکته و حمله ناگهانی قلبی جلوگیری می کند. همچنین از آریتمی (بی نظمی ضربان قلب) پیشگیری میکند. بهارنارنج منبع خوبی از آنتی اکسیدان است و خواص ضد سرطانی دارد و مصرف آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
خواص لاغری بهارنارنج
چاقی از مشکلات شایع قرن اخیر است. بهار نارنج از گیاهان مناسب، جهت پیشگیری و درمان چاقی است. بهار نارنج دارای مقادیری آلکالوئید مانند سینفرین و اوکتوپامین است که آگونیستهای سمپاتومیمتیک مستقیم و غیرمستقیم دارند. وجود این موارد در بهار نارنج، باعث کاهش وزن میشوند. همچنین آلکالوئید سینافین موجود در بهار نارنج باعث افزایش متابولیسم بدن و کاهش اشتها می شود و از گزینه هایی است که ورزشکاران می توانند در کنار ورزش از آن استفاده کنند تا نتیجه بهتری بگیرند.
آرامش اعصاب و بهبود خواب
بهار نارنج با ایجاد آرامش و کاهش اضطراب و تحریکات عصبی، تاثیرات مثبتی روی سیستم عصبی میگذارد. همچنین برای رفع قولنجهای عصبی و برطرف کردن غم و افسردگی مفید است. در روزهایی که احساس افسردگی یا غم میکنید یا فشارهای عصبی و استرس زیاد منجر به ایجاد سردرد شما شده است، میتوانید از دمنوش بهارنارنج استفاده کنید. این دمنوش در درمان بیخوابی موثر است. افرادی دچار اختلالات خواب هستند، با نوشیدن مقداری عرق بهار نارنج خواب بهتری را تجربه کنند. البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.
بهبود دستگاه گوارش
نوشیدن دمنوش بهار نارنج به تسکین دردها و گرفتگی های شکمی، درمان دردهای نفخ معده، اسپاسم، سوء هاضمه و سکسکه مفید است. مصرف منظم دمنوش بهار نارنج اشتهاآور است و تاثیر مثبتی در تقویت معده و از بین بردن بی اشتهایی دارد. همچنین استفاده از آن در جهت رفع یبوست نیز می تواند موثر باشد.
چه کسانی نباید از بهارنارنج استفاده کنند؟
هر گیاهی علاوه و برخواص و منافعی که دارد ممکن است برای عده ایی مناسب نباشد. لازم به ذکر است که گلاب مصلح (اصلاح کننده ضرر) بهار نارنج است. اما افراد زیر باید در استفاده از بهارنارنج محتاط عمل کنند و حتما با پزشک یا فرد متخصص مشورت نمایند.
- خانم های باردار و خانم هایی که در دوران شیردهی هستند.
- افرادی که دارای فشارخون هستند، زیرا استفاده زیاد از دمنوش و عصاره بهارنارنج باعث بالا رفتن فشارخون و افزایش ضربان قلب میشود.
- افراد مبتلا به بیماری قلبی.
- افراد مبتلا به دیابت.
- افراد دارای بیماری چشمی گلوکوم (آب سیاه چشم).
روش های مختلف استفاده از بهارنارنج
از بهارنارنج به روش های مختلفی استفاده می شود، از جمله:
- روغن بهارنارنج: روغن بهارنارنج، از تقطیر گلهای کاملا بازشده و تازه آن به دست میآید. از این روغن برای زیبایی پوست و همچنین در حمام می توانید استفاده کنید
- عرق بهارنارنج: از عرق بهارنارنج برای درست کردن شربت استفاده می شود. همچنین این عرق، برای رفع بدخوابی، تسکین شوکها و از بینبردن نفخ سودمند است
-
دمنوش: به شیوه های مختلفی می توان دمنوش بهارنارنج را تهیه کرد. برای مثال می توانید دو قاشق از گل بهار نارنج را در دو لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود بیست دقیقه روی حرارت کم به آرامی بجوشد. سپس آن را با صافی صاف کنید و میل کنید. می توانید گلاب و عسل نیز به آن اضافه کنید.
منابع:
عصر ایران
مجله سلامت
نمناک
ویکی
پرتال قلب سالم