آنغوزه چیست؟
آنغوزه یا آنقوزه گیاهی دارویی و زرد رنگ است که ریشههایی ضخیم و گوشتی دارد. این گیاه علاوه بر مصارف دارویی، به عنوان ادویه نیز بکار می رود. آنقوزه بوی تند و طعم تلخی دارد. و در مناطق خشک و گرم آسیا مثل بیابانهای خشک ایران و کوههای افغانستان و در هند رشد میکند. میوه این گیاه، حالت بیضی شکل و قهوهای رنگ است. از ساقه این گیاه نوعی صمغ استخراج میشود که به نام همان آنغوزه نام برده میشود و مزهای گس و تقریبا تند و سوزاننده و بویی شبیه به بوی گوگرد دارد که بخش دارویی گیاه را تشکیل میدهد. در ادامه به معرفی بیشتر این گیاه، خواص، و عوارض آن می پردازیم.
ویژگی های کلی آنغوزه
در طب سنتی از این گیاه، جهت تسکین سردرد، فشار خون، قاعدگی بانوان، معده و دستگاه گوارش، لاغری و موارد بسیار دیگری استفاده می شود. آنغوزه طبیعتی بسیار گرم و نسبتا خشک دارد. این گیاه، در طب گیاهی مدرن نیز مورد استفاده قرار می گیرد، به ویژه در درمان هیستری، برونشیت، آسم و سیاه سرفه بسیار پرکاربرد است. این گیاه به عنوان یکی از داروهای مشهور ضد نفخ است و هر گونه اختلالات انقباضی را از بین می برد. هم چنین یک محرک عصب و مسکن نیز هست. در ادامه به توضیحات بیشتری در مورد خواص این گیاه می پردازیم.
آنغوزه گیاهی مفید برای خانم ها
قاعدگی برای بیشتر خانم ها دردناک است. آنغوزه با کم کردنگرفتگی عضلات شکم، می تواند در کاهش درد موثر باشد. همچنین رقیق کننده خون است و با افزایش ترشحات باعث تسکین درد می شود. خانم ها می توانند مقدار کمی نمک، پودر شنبلیله و کمی نمک را در یک فنجان مخلوط کرده و آن را در طول دوره های مختلف مصرف کنند. استفاده از آنغوزه پس از زایمان به خانم ها کمک میکند تا از ابتلا به عفونت ها در امان بمانند. همچنین موجب تنظیم سیکل قاعدگی شده و ترشحات ادراری را درمان میکند. گیاه آنغوزه محرک رحم است و میتواند موجب رفع اسپاسم شود. برای درمان ترشحات بیش از حد رحم آنغوز را با فلفل مخلوط کنید و ترکیب حاصل از این دو را میل کنید(با مشورت پزشک یا متخصص). آنغوزه خاصیت ضد بارداری دارد به این صورت که اگر سریعا بعد از اتمام دوره عادت ماهیانه، صمغ آنغوزه را به مدت یک هفته روزانه نیم گرم مصرف کنید از بارداری بهطور موقت جلوگیری میکند.
آنغوزه تقویت کننده سیستم تنفسی و گوارشی
آنغوزه به تسکین اختلالات تنفسی مانند آسم، برونشیت، رفع سرفه های خشک ناشی از ویروس کمک میکند. همچنین در بهبود گرفتگی سینه و بیرون آمدن خلط های اضافی موثر است. برای این منظور می توانید آنغوزه و پودر زنجبیل را همراه مقداری عسل مخلوط کرده و میل نمایید. استفاده از این مخلوط در تسکین مشکلات تنفسی مفید است. آنغوزه برای دستگاه گوارش نیز مفید است، زیرا تقویت کننده معده و باد شکن است. همچنین می تواند در درمان و تسکین زخم معده موثر باشد. این گیاه در درمان یبوست، اسهال، زخمهای گوارشی، نفخ شکم، مسمومیت غذایی و بیماریهای جدی دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ نیز کاربرد دارد.
آنغوزه مفید برای مو
آنغوزه دارای خاصیت مرطوبکنندگی است و برای موهای خشک و مجعد مفید است. همچنین آنغوزه موجب تقویت فولیکول مو و در نتیجه جلوگیری از ریزش مو و بازسازی موهای آسیب دیده میشود. آنغوزه شوره سر را کنترل میکند و PH پوست سر را حفظ میکند و موجب افزایش فولیکولهای مو شده و از ریزش جلوگیری میکند. آنغوزه علاوه بر حفظ PH پوست سر، آن را از چربی، عرق و آکنه نیز حفظ میکند. برای تهیه ماسک آنغوزه، آن را با روغن بادام و ماست ترکیب کنید و این ماسک را روی موهای خود بمالید و اجازه دهید به مدت یک ساعت روی سر شما بماند. سپس موهای خود را با آب ولرم بشویید و آبکشی کنید.
آنغوزه موثر در زیبایی و سلامت پوست
آنغوزه به درمان آکنه کمک می کند. این گیاه دارای خاصیت ضد التهابی و ضدباکتریایی است و از رشد جوش و آکنه جلوگیری میکند. برای این امر آنغوزه و گلاب را با هم ترکیب کنید و روی موضع مدنظر بمالید. آنغوزه میتواند باعث افزایش و بهبود اکسیژن رسانی به پوست شود و از این طریق به پوست درخشندگی بیشتری میدهد. برای درست کردن ماسک، آنغوزه را با آب و گلاب ترکیب کنید و خمیری به دست آورید، میتوانید به این خمیر کمی پودر چوب صندل نیز اضافه کنید و خمیر بدست آمده را روی پوست خود به صورت مرتب بمالید و شاهد تاثیر فوقالعادهی آن باشید. درمان گزیدگی و نیش حشرات از دیگر خواص آنغوزه است. گیاه آنغوزه برای گزش و نیش حشرات به عنوان یک پادزهر شناخته میشود. برای درمان نیش حشرات و گزیدگی به کمک آنغوزه، این داروی گیاهی را با سیب مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را بر روی موضع مدنظر بمالید.
منابع:
غفاری دایت
تابناک
شهرآرارا نیوز
نمناک
ویکی پدیا