انواع کشمش
4 آبان 1400علت تندی فلفل ها
30 آبان 1400
آشنایی با گیاه زنجبیل
زَنجِبیل یا زنجفیل یک گیاه خوراکی، که هم به عنوان دارو و هم به عنوان ادویه استفاده می شود. این گیاه، در ایران باستان با نام شنگویر یا ژنگویز شناخته میشده است و اصالتا چینی و هندی است که هزاران سال است در این کشورها استفاده می شود. این گیاه دارای قسمتهای زیرزمینی (ریزومهای غدهای) است که همین ریزومهای زیر خاک مورد استفاده دارویی، آشپزی و… قرار میگیرد. زنجبیل از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش با نام علمی Zingiber officinale بدست میآید.
اگرچه معمولاً از زنجبیل به عنوان ریشه آن گیاه نام برده میشود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که "ریزوم" نام دارد. از داخل این ریزومها، ساقه، برگ و گل زنجیفل میروید که پس از خشک شدن، ریزومها خارج و مورد استفاده قرار میگیرد. زنجفیل گیاه بومی هندوستان است که امروزه در شمال آفریقا، جنوب آسیا و آفریقای شمالی کشت میشود و با توجه به محل کشت در رنگهای زرد، سفید و قرمز وجود دارد.
تاریخچه ی زنجبیل
زنجبیل از زمانهای دور مورد استفاده بوده و هنوز هم درطب سنتی، به ویژه طب سنتی چین، نقش مهمی را ایفا میکند. در ایران باستان نیز این گیاه با نام ژنگویر یا شنگویر شناخته شده بود و کاربرد داشت. این گیاه از ایران و کشورهای عربی به غرب معرفی شد. در غرب پزشکی یونانی به نام "دیوسکوریدس" نخستین بار در سده یکم میلادی کاربرد درمانی زنجبیل را ثبت کرد. گرچه سدهها پیش از آن این گیاه عطردار از کشورهای خاور دور به اروپا صادر میشد، تا سدههای میانه، به عنوان یک ماده اولیه آشپزی در اروپا کاملاً شناخته شده بود.
برخی از خواص زنجبیل
- زنجبیل، بادشکن، تقویت کننده معده، و کمک کننده به درمان زخم معده است.
- زنجبیل به دلیل داشتن طبع گرم، باعث ایجاد گرما در بدن می شود.
- به کم شدن اختلالات عصبی کمک می کند.
- چای زنجبیل، یا دم کرده ی زنجبیل، از بهترین داروهای سرما خوردگی های شدید و گلو درد می باشد. می توانید آن را میل کنید یا قرقره کنید.
- این گیاه قائده آور است، در نتیجه کمک بزرگی برای خانم هایی است که عادت ماهیانه آنها عقب افتاده است.
- زنجبیل ضد تهوع و استفراغ است.
- در درمان دردهای میگرنی موثر است.
منابع:
مجله فرهنگ غذا
پارسی طب